Werkwijze en behandeling

In mijn praktijk verzorg ik individuele integratieve psychotherapie voor volwassenen. Dit wil zeggen dat ik verschillende methoden en technieken combineer die in verschillende therapeutische theorieën ontwikkeld zijn. Uiteraard hou ik hierbij rekening met jouw wensen en de (bewezen) effectiviteit van de therapie passend bij jouw problemen. Ik heb een ruime ervaring met schematherapie, voor meer informatie klik hier. Daarnaast ben ik erg bedreven in Cognitieve Gedragstherapie, hier kun je er meer over lezen.

Je kunt een afspraak maken, zie onder contact. Geef in je e-mail een korte omschrijving van de klachten. Ik neem dan telefonisch contact met je op waarin we kort de klachten doornemen en een intakegesprek plannen. Dit intakegesprek neemt ongeveer een uur in beslag. Daarin informeer ik naar jouw klachten, problemen, werk, leefsituatie, hulpvraag, medicijngebruik en naar eventuele lichamelijke klachten. Daarnaast vraag ik je een korte schets van jouw levensgeschiedenis te geven. Aan het eind van het gesprek maken we direct een afspraak voor een adviesgesprek. In dit adviesgesprek bespreek ik de (eventuele) diagnose(s) en doe ik je een behandelvoorstel. Als tijdens de intake blijkt dat een ander soort behandeling beter aansluit bij de problematiek dan stel ik dit voor en zorg ik, indien nodig, voor een verwijzing.

Behandeling:
In onze gesprekken bespreken wij jouw klachten en problemen. In mijn werk vind ik het een uitdaging om samen met de cliënt uit te zoeken waar de valkuilen liggen en hoe een cliënt deze valkuilen kan erkennen, herkennen en eventueel kan omzeilen. Daarnaast kijken we naar de herkomst van deze valkuilen om zo een beter begrip te krijgen voor je kwetsbaarheden en hier zonder oordeel naar leren te kijken. Ik kom niet met de oplossing, therapie is een gezamenlijk proces tussen de cliënt en de therapeut, waarbij door vragen te stellen, samen in te zoomen op de klachten en goed stil te staan bij deze vaak pijnlijke klachten/gevoelens er uiteindelijk meer lucht komt om problemen aan te kunnen pakken. Je kunt mij zien als een reisgids die je meeneemt op een stedentrip. Je weet dan vaak van te voren wat je zou willen zien. Ik laat je de opvallende zaken, de mooie stukjes en de knelpunten zien en we bekijken ook het ontstaan en de geschiedenis van de stad. Wanneer je de stad later nog eens bezoekt ben je er bekend mee en heb je mij niet meer nodig. 

Het doel van de therapie is je klachten en problemen op te heffen, of zoveel te verminderen dat je er minder last van hebt. Dat kan al met een kortdurende therapie van 5 tot 15 sessies, waarmee we blijvende veranderingen realiseren. Ik streef ernaar om kortdurende behandelingen te doen. Dit is mogelijk bij bepaalde problemen, bij persoonlijkheidsproblemen duurt de therapie vaak langer. Dit bespreek ik van tevoren met je. Bij aanvang van de behandeling stel ik een behandelplan met je op en geef ik een globale indicatie van het aantal zittingen. Dit behandelplan evalueren we regelmatig. Een therapiegesprek duurt 45 minuten en vindt doorgaans 1 keer per week plaats.